Utenfor - Milla Mikalsen - SnapKollektivet

Utenfor

“Folk som er innlagt kan veive med balltre for no reason, de er skikkelig crazy lissom.” Alle lo, til og med jeg. Ikke visste de at jeg var innlagt og var på helgeperm.

Jeg står på utsiden og titter inn. Jeg føler meg alene. Jeg føler meg annerledes. Og til tider usynlig.

Jeg er ikke gal. Jeg er sliten. Sliten av å ta på meg masken for å gå ut dørene. Sliten av å ta på meg smilet og latteren for å virke normal. For å føle meg en del av noe. Fordi, som en med psykiske lidelser er jeg ikke en del av noe. Jeg er ikke en del av samfunnet. Jeg er i en verden utenfor. Med meg selv og mine demoner. Og her må jeg bli til kampen er over.

Kampen har jeg kjempet siden jeg var 16 år. Jeg kjemper den fremdeles. Og jeg er ikke alene. Vi er mange. Som står på utsiden og titter inn. På en verden som går i fra oss. Fordi vi står på stedet hvil.

Det regner hver dag, på innsiden. Så mye at det renner over, på utsiden. Angsten river i hjertet, og i sjelen. Musklene spennes, og jeg glemmer å puste med magen. Smertene er ikke til å holde ut. Jeg holder ut allikevel. Jeg lever. Jeg overlever.

Jeg møter mange som ikke kan sette seg inn i min situasjon. Som ikke har slitt med noe av det samme eller kanskje ikke hatt folk rundt seg som har slitt med det. Og da blir ofte avstanden mellom meg og den personen på møteplassen veldig stor.

Heldigvis er det flere og flere der ute som snakker ut om psykisk helse. Det blir mer og mer åpenhet rundt det. En åpenhet vi trenger. En åpenhet som kan hjelpe andre. Som kan fjerne tabu og stigma. Fordi i mine øyne er det fremdeles mye av det. Jeg møter det både personlig og i offentligheten.

Det er mange som sliter psykisk. Visste du at en av tre norske tenåringer sliter psykisk? 15-20 prosent av barn mellom tre og 18 år har nedsatt funksjon på grunn av symptomer på psykiske lidelser som angst, depresjon og atferdsforstyrrelser. Av disse vil ca halvparten (8 prosent) – om lag 70 000 barn – ha en psykiatrisk diagnose. De fleste av disse trenger behandling.*

Derfor er åpenhet så viktig. Det er viktig å vise at de ikke er alene. At vi er flere. Som er der eller har vært der. Som kan vise at selv om du sliter psykisk så er du ikke mindre verdt. Du er ikke gal. Du er ikke annerledes eller utenfor. Og du er ikke alene.

Hvor kan du få hjelp?

Ta kontakt med din fastlege, din kommunes psykiske helsetjeneste, Psykiatrisk poliklinikk innenfor spesialisthelsetjenesten DPS (henvisning gjennom fastlege) eller familievernkontor. Det finnes også privatpraktiserende psykologer eller psykiatere som fastlegen kan henvise deg til, selvhjelpsgrupper, kriseteam, du kan ringe Mental Helse (tlf 116 123) eller Kirkens SOS (tlf 815 33 300), skriv inn til Mental helses nettjeneste (www.sidetmedord.no) eller SOS-meldinger. Ved kritiske eller livstruende situasjoner: ring straks Øyeblikkelig hjelp på telefonnummer 113.

*statistikk fra Folkehelseinstituttet.

Tags:
0 delinger
Milla er 35 år, bor på Hamar, utdannet kunstfotograf og sykemeldt. Elsker å være gift og mor til en liten viking og ei bikkje. Skriver mye om det å slite psykisk og med sykdommen fibromyalgi på bloggen noctem.nu.
Forrige artikkel

Velkommen til SNAPKOLLEKTIVET.NO

Neste artikkel

Bill. mrk: «Voksen og venneløs»

  1. 3. april 2017

    Dette er så sterkt og fint, Milla!

  2. 3. april 2017

    Tusen takk Linn ❤

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

%d bloggere liker dette: