Fremkalle følelser - Milla Mikalsen - SnapKollektivet

Å fremkalle følelser

Jeg er utdannet kunstfotograf. Og som kunstfotograf finner jeg mye inspirasjon i både kunst og foto. Og nå tenkte jeg at jeg skulle dele noen av mine favoritter med dere.

Kunstnerisk inspirasjon kan defineres som den inspirasjonen som stimulerer kreativitet, driv og motivasjon til å arbeide, produsere eller skape. Det er tre kunstnere jeg elsker høyere enn himmelen her i verden. Leonardo da Vinci, Michelangelo og Gustav Vigeland. Deres tegninger, malerier og skulpturer er noe av det vakreste jeg har sett i mitt liv. Hvert kunstverk rører noe ved meg som er vanskelig å forklare.

Jeg husker jeg gråt da jeg så et maleri av da Vinci. Jeg gråt fordi det var overveldende. Det var nesten guddommelig å være i nærheten av noe så vakkert. Og jeg tror ikke på Gud, engang. Ikke i den bibelske forstanden i hvert fall.

Å finne sitt eget kreative uttrykk er vanskelig. Det var det for meg da jeg gikk på Oslo Fotokunstskole. Jeg var usikker, og er det fremdeles. Jeg har i hvert fall funnet ut hva jeg vil med mine fotografier. Jeg vil fremkalle en følelse hos den som ser mitt arbeid.

Fremkalle følelser - Milla Mikalsen - SnapKollektivet

Derfor jobber jeg veldig personlig med mine arbeider. Jeg bruker mine egne erfaringer og følelser for å få frem akkurat dette. Og mye av inspirasjonen for det finner jeg hos dokumentarfotografer eller fotografer, som bruker seg selv og sine omgivelser i sin kunst:

Don McCullin. Britisk fotojournalist, mest kjent fra sin tid som krigsfotograf.

Robert Capa. Var en av 1900-tallets mest berømte krigsfotografer.

Peter Mitchell. Britisk dokumentar fotograf, kjent for å dokumentere Leeds og området rundt i mer enn 40 år.

Robert Frank. En amerikansk fotograf og filmskaper, mest kjent for sin fotobok The Americans.

Josef Koudelka. En tsjekkisk fotograf, mest kjent for hans bilder av sigøynere i Romania, to dager før den sovjetiske invasjonen.

Cindy Sherman. Amerikansk fotograf og filmskaper, mest kjent for hennes konseptuelle portretter, ofte av seg selv i filmatiserte omgivelser.

Diane Arbus. Amerikansk fotograf, mest kjent for sine portretter av mennesker i utkanten av samfunnet. Transvestitter, dverger, giganter, prostituerte og vanlige folk fra arbeiderklassen i ukonvensjonelle positurer og sammenhenger.

Jean Gaumy. Fransk fotograf, mest kjent for kjent for sine provoserende bilder av korrupte fengselssystemer, franske helsetjenester, og kvinnelige krigere av den islamske revolusjonen.

Den største inspirasjonen er Dag Alveng og hans fotobok Asylum. Dag Alveng er en norsk fotograf og billedkunstner. Hans fotografier er som regel i svart/hvitt. Han fotograferer ofte interiør eller landskap, med spor av menneskelig handling.

Hans bilder, fra da han var nattevakt på en psykiatrisk avdeling, har satt så store spor i meg at jeg har ikke ord. Jeg anbefaler dere alle å se denne fotoserien i sin helhet.

Han inspirerte meg til å gjøre noe lignende. Til å besøke den psykiatriske avdelingen jeg selv har vært innlagt på. Jeg tok kontakt med dem og spurte om jeg kunne få fotografere de samme rommene jeg oppholdt meg i som pasient. Noe som resulterte i, det jeg personlig mener, er mitt beste kunstverk; Post 2 og [no] shame. Begge inneholder bilder fra min tid som pasient innenfor psykiatrien.

Fremkalle følelser - Milla Mikalsen - SnapKollektivet Fremkalle følelser - Milla Mikalsen - SnapKollektivet

Inspirasjon er viktig for at min egen kreativitet skal blomstre. Jeg finner det overalt så lenge jeg er åpen for det. Og det trenger ikke være fra fotografer en gang. Det kan være så enkelt som en låt jeg hører på Grey’s Anatomy, fuglene som kvitrer eller sollys som treffer veggen.

Helt til slutt kan jeg anbefale dere å titte innom denne lista over gode dokumentarer, som omhandler foto og forskjellige fotografer.

Og med det ønsker jeg dere en kreativ uke.

// Alle bilder er tatt av artikkelforfatter Milla Mikalsen.

Tags:
0 delinger
Milla er 35 år, bor på Hamar, utdannet kunstfotograf og sykemeldt. Elsker å være gift og mor til en liten viking og ei bikkje. Skriver mye om det å slite psykisk og med sykdommen fibromyalgi på bloggen noctem.nu.
Forrige artikkel

5 planter som krever lite stell

Neste artikkel

Blir vi noen gang voksne?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *