Kjærlighetstorg, 5 tips - Thea Fredheim Lian - SnapKollektivet

Kjærlighetssorg? Her er 5 tips for å komme deg videre

Etter snart tredve år på denne jorda, kan jeg si med sikkerhet at jeg har opparbeidet meg en del erfaringer. Både når det gjelder familie, utdanning, jobb og vennskap – men kanskje spesielt når det gjelder kjærlighet. Og er det noe jeg har hatt nok av, så er det kjærlighetssorg.

Dere som har fulgt SnapKollektivet en stund har sett meg både redd, stupforelska og knust. Hele høsten 2016 var et virrvarr av følelser jeg fortsatt ikke er ferdig med å bearbeide. Kjærlighet er så altoppslukende, og sorgen over å miste noen du aldri hadde tar rett og slett over evnen til å resonnere. Jeg har ikke tall på antall kvelder jeg har grått meg gjennom natta, eller antall meldinger jeg egentlig ikke burde sende som jeg har sendt likevel. Men jeg er på vei, og sommeren er her. Jeg ser lyset, liksom.

Kjærlighetssorg er som et svart hull i hjernen som suger til seg alt av oppmerksomhet og glede.

Jeg pleier å sammenligne følelsen av kjærlighetssorg med desperantene (les: dementors) i Harry Potter. Hver gang en av de svartkledde vesenene er i nærheten overfører de en smertefull følelse til menneskene rundt seg. De lever av positive følelser, og får ofrene sine til å gjenoppleve sine vondeste minner. Verden blir mørk, kald, det føles som alt liv er sugd ut av deg og at du aldri kommer til å oppleve glede igjen. Tomhet. Men vet du hva? Alt håp er ikke over. Litt etter litt kan du igjen finne deg i situasjoner der du opplever grenseløs latter og lykke. Jeg lover.

Så hvordan kommer du deg egentlig videre?

Litt etter litt. Og med det tenker jeg på tid. Her er det viktig å være forsiktig, da dette nok er det mest brukte tipset for å komme seg gjennom kjærlighetssorg. “Det blir bedre,” er det mange som sier. Derfor skal jeg ikke mate deg med klisjétipsene om å gi det tid, for tid er kanskje noe av det vanskeligste du kan gi det.

“Det blir bedre” er det siste du tenker på når du går forbi et sted som var bare deres eller når du lukter noen som bruker akkurat den parfymen eller hører noen som har akkurat den latteren du en gang elsket og kanskje fortsatt elsker. Vi må heller ikke glemme de sene nettene ute på byen, der du skuffet står med en solid promille, ett øye lukket og hjertet i helspenn, mobilen brenner og alt du vil er å ringe eller sende melding for å vise den som en gang var din HVOR JÆVLA VONDT DET FAKTISK GJØR. Det gjør vondt, og det hjelper kanskje ikke at jeg sier det, men du er ikke alene om å ha disse følelsene. Det er skrevet sanger om slikt.

“I know you want to make her see how much this pain hurts, but you’ve got to walk away now. It’s over.” – Mike Skinner.

Jeg skal nå komme med noen av mine tanker om hvordan du aller best kan håndtere hjertesmerten. Det aller viktigste rådet jeg har er å ta alle disse rådene med en liten klype salt, og lytte til det som føles riktig for deg. Noen mener kanskje at det hjelper å dra ut på byen, drikke, le og danse, for andre kan det hjelpe å samle en gjeng venner over en god middag, trene eller lese en god bok. Eller hva med svaralternativ D: All of the above?

(Mine) Topp fem tips til å komme seg gjennom kjærlighetssorg:

#1

Tid. Neida. Bare tulla. Mitt aller beste tips er å skrive ned alle tingene du liker, med spesielt fokus på det du liker å gjøre. Liker du å trene? Lese? Skrive? Møte venner? Drikke prosecco og fjase? Tegne? Ta bilder? Spise sjokolade? Liker du lukten av varm asfalt eller å ligge i gresset på sommeren? Skriv ned alt du kan kan komme på som gir deg glede i hverdagen, store som små, og tenk litt på disse tingene.

#2

Har du fått skrevet ned alt nå? Neste steg er å gjøre de tingene du har skrevet ned. Du trenger ikke å gjennomføre alt, eller alle på én gang, men velg ut topp tre-fire av det du har skrevet ned og gjør de. Og ikke minst: ta deg tid til å kjenne på følelsen du får når du kun fokuserer på din indre glede og det som gjør deg og bare deg glad. Du lever for deg selv; i lengden i alle fall.

#3

Gråt. Ja, nettopp. Gråt. Det er lov å være lei seg over å ikke lenger ha den personen som har gjort deg varm i hjertet i livet sitt. Det er lov å være trist, og det er lov å vise at du er lei deg. Dette gjelder både gutter og jenter. DET ER LOV Å GRÅTE. PS: For å komme i gang med gråtinga hjelper det å spise Haagen-Dazs mens du ser på en tårevåt film. Superklisjé, men meget effektivt.

#4

Kutt kontakten. I alle fall for en liten stund. Dette er nok det mest brutale av tipsene. Et brudd er en vond situasjon for alle parter involvert, uansett hvem som initierte bruddet, og det er gjerne den personen du bryter fra det ville vært naturlig å få trøst av. Det er viktig å merke seg at dette gjelder kun i den mest akutte fasen, og at dette nok ikke funker for alle. På veldig generell basis tror jeg allikevel at å venne seg til en hverdag uten daglig kontakt er viktig. For meg har det vært helt essensielt for å i det hele tatt klare å komme meg videre.

#5

Du kommer til å gjøre feil. Du er sårbar. Du har det vondt. Tekstmeldingene du ikke burde sende kommer til å sendes, de ordene du aldri skulle ha sagt blir sagt, og du kommer til å snuble en hel del ganger før du klarer å stable deg på beina igjen. Og det er helt greit, det. Ikke tenk på det. Alt du gjør i denne perioden gjør du nettopp for å komme deg videre. Ett steg frem, to tilbake og ett til siden. Se på det som et stigespill. Du kommer i mål, selv om det ikke er veien rett opp.

Til syvende og sist må du huske at du ikke er alene. Kjærlighetssorg er en vanlig følelse, og jeg vil tro alle har opplevd hjertesmerte på et tidspunkt i livet sitt. Hvis det føles helt umulig, tenk på at du er i hjertet mitt. Jeg vet hvordan du har det.

Og vet du hva? Det blir bedre.

Har du noen gode tips eller forslag til hvordan håndtere kjærlighetssorg? Legg igjen en kommentar, da vel!

Bilde av Sweet Ice Cream Photography

Tags:
0 delinger
Thea er 31 år, bor på Grünerløkka i Oslo og utdannet siviløkonom. Drømmer å bli forfatter når hun blir stor og prøver å realisere denne drømmen på lifeofoslo.com.
Forrige artikkel

Redd for en fremmed; fordi mann

Neste artikkel

Fine ting i en vond verden

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *