Vidunderlige Wonder Woman - Lisa Skaar Næss - SnapKollektivet

Vindunderlige Wonder Woman

Som nyklekket feminist er det med et bankende hjerte jeg leser at filmen om Wonder Woman slår salgsrekorder verden over. Faktisk gjør filmen det bedre enn forventet blant både kritikere og publikum, og omtales som en milepæl for filmindustrien.

Som selve rosinen i pølsa er det Patty Jenkins som har regissert filmversjonen av superhelten Wonder Woman. Regissøren står blant annet bak titler som Monster (2003), The Killing (2011–2012), og Arrested Development (2004). Bare i premierehelga i USA tjente Jenkins’ ferske film inn 103,3 millioner dollar. Dette er langt mer enn forventet i bransjen og ny rekord for en film regissert av en kvinne. Det er ventet at filmen, med et budsjett på 150 millioner dollar, vil trekke kinopublikum i ukesvis.

Det er ikke alt for ofte vi blir kjent med kvinnelige helter på film, i alle fall ikke superhelter, og hvis de forekommer er det som regel som sidekicks. Wonder Woman er ingens sidekick og skuespillerinne Gal Gadot roses verden over for sin tolkning av den kjente og kjære superheltkarakteren fra DC Comics.

Et feministikon?

Wonder Woman som karakter ble skapt i 1941 av William Moulton Marston, Elizabeth Holloway Marston og tegneren H. G. Peter. Ifølge Wikipedia ble Wonder Woman til fordi de ønsket å skape en heltinne unge jenter kunne se opp til. Gjennom ulike forfattere og redaktører har hun hatt ulike roller, fra amerikansk patriot til feministikon – og akkurat det har vært veldig omdiskutert.

Wonder Woman - Lisa Skaar Næss - SnapKollektivet

Det er derfor spørsmålstegnet er der. For mens noen trykker Wonder Woman til seg som et symbol på styrke og uavhengighet, er det mange som fnyser av f-ordet. Det er blant annet mange som setter fingeren på at karakteren er i overkant seksualisert, og skal vi se tilbake i tid (klesmessig) har hun ikke akkurat fått mer klær på kroppen med årene.


Se bildegalleri av Wonder Woman gjennom tidene

Debatten er imidlertid gammel og meningene mange. Selv har jeg planer om å se filmen på kino, og jeg gleder meg! Faktisk trosser jeg både spandexen og det faktum at hvilken som helst mannlig superkarakter ville sett ut som en dopa pornoklovn i det samme kostymet – Wonder Woman er noe helt nytt! Hun er et friskt pust i et rom som så alt for lenge har vært fylt av testosteron og billig etterbarberingsvann.

Skal du se filmen?

Tags:
0 delinger
Lisa er 25 år og bor i Harstad. Hun har en bachelor i reklame, og jobber som tekstforfatter og med sosiale medier. Lisa skriver mest bokanmeldelser og om livet som ”søring” og nyklekket feminist på skrivelisa.no.
Forrige artikkel

Å reise alene for første gang

Neste artikkel

Redd for en fremmed; fordi mann

  1. Pingback: Ettersnakk med kWins: Wonder Woman

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *