Marie Brudevold reiser alene - Supermarie - SnapKollektivet

Å reise alene for første gang

“De beste opplevelsene er de man deler med andre”, er visst en greie. Og i mange tilfeller stemmer det – men må det stemme alltid?

Å reise alene var ikke så skremmende som jeg hadde sett for meg på forhånd. Jeg har alltid elsket å gå min egen vei. Da alle venninnene mine begynte på høyskoler og universiteter, dro jeg i militæret. Da de rundt meg begynte å slå røtter i forskjellige norske byer, røsket jeg opp mine og reiste jorda rundt – alene.

“Du er så tøff” og “Herlighet, så modig” har fulgt meg som et ekko siden. Og jeg kan forstå at vi er bygget forskjellig, noen kunne aldri ha gjort det samme, mens andre har veldig lyst. De tør bare ikke ta steget. Råd nummer én for deg som drømmer om å reise jorden rundt alene: just do it.

Alene – men aldri ensom

Jeg hadde flere venninner som ymtet frempå at de ville bli med meg på tur. Men jeg visste at dette var noe jeg trengte å gjøre alene. Jeg har alltid vært relativt reservert, har en introvert personlighet og komfortsonen begrenser seg til mine 4-5 nærmeste venninner. Å reise med en av de ville ikke ha utfordret meg på samme måte, og det var det jeg var på jakt etter: en utfordring. Noe å vokse på, nye erfaringer og lærdommer om meg selv; selvrealisering om du vil. Å reise alene ble et selvsagt valg.

Marie Brudevold reiser alene - Supermarie - SnapKollektivet

Parallelt med et ønske om å utvikle meg selv, var verden stor og skummel – svartmalt av skremmende mediesaker og tragiske historier. Så jeg måtte finne min alternative livbøye, så jeg ikke skulle drukne fullstendig. Svaret ble couchsurfing.org. En nydelig nettside som samler likesinnede verden over – mennesker med et åpent sinn som elsker å reise, og elsker å vise frem landet sitt til andre reisende. Så selv om jeg forlot Norge alene? Jeg var aldri alene.

Hverdagsengel etter hverdagsengel åpnet hjemmene sine for meg, introduserte meg til venner og familie og mitt introverte jeg fikk kjørt seg på alle plan. Det var skummelt, det var spennende og det var helt fantastisk. Jeg møtte også andre nordmenn der ute i den vide verden – som ofte reiste i tospann. Teorien min er at de som velger å reise sammen med noen har vanskeligere for å blende inn med lokale, terskelen for å ta kontakt med andre er litt større for du har jo allerede en venn ved sin side. Reiser du alene har du ikke noe valg, du må ut av komfortsonen, oppsøke nye mennesker og utfordre personligheten din, særlig hvis den er merket som min; sjenert og introvert.

Marie Brudevold reise alene - Supermarie - SnapKollektivet

Få råd fra de som kan det

Det kan være overveldende å skulle planlegge en verdensreise helt alene. For min del var det å skulle overkomme egne sosiale barrierer samt å “klare meg selv” stort nok i seg selv, og jeg ønsket derfor at reisen forøvrig skulle gli så lett som mulig. Alt det praktiske.

Jeg tok derfor kontakt med Kilroy, forklarte situasjonen – at jeg var alene og ønsket å utforske steder i verden som ikke var ødelagt av for mye turisme, samtidig som jeg ønsket steder hvor de snakket nogenlunde engelsk – så jeg ikke skulle bli HELT lost in translation. Når du skal reise over lengre perioder alene for første gang anbefaler jeg å gjøre noe lignende. Det er godt å ha NOEN der ute, som kan bistå deg i planleggingen og som tross alt vet hva du skal ut på.

Kort fortalt bestilte de alle flybilletter for meg, fikset meg inn i organiserte backpackerturer med andre backpackere fra hele verden og tilrettela hele reisen slik at alt jeg trengte å bekymre meg for var å være på riktig flyplass til rett tid. De justerer reisen etter budsjettet ditt.

Bosteder fikset jeg selv, gjennom nevnte couchsurfing (gratis!), eller fant hosteller og hoteller på sparket. Med Internett som reisepartner løser det meste seg underveis – man trenger ikke ha stålkontroll og alt i boks før avreise. Det å ha friheten til å kunne bo litt her og litt der, bli litt lenger på et hostell og andre ting, er utrolig deilig.

Marie og Juan - Supermarie - SnapKollektivet

Fordeler med å reise alene:

1. Du slipper å forholde deg til noen. Du kan stå opp når du vil, hvor du vil, reise dit du vil og gjøre akkurat hva du vil. Den friheten er helt fantastisk!

2. Du blir tvunget til å være sosial, og snakke med andre. Å reise sammen med noen fører som regel til at du holder deg mest sammen med den personen, og på den måten går du glipp av SÅ mange deilige personligheter du kunne ha blitt kjent med ellers. Noen klarer begge deler – men jeg møtte flere som reiste i par og på den måten ble de «utenfor» gruppa på hostellene og reisene. De snakket jo bare med hverandre, på sitt språk.

3. Du slipper å forholde deg til NOEN!

4. Vennskapet settes ikke på prøve. For å reise sammen med noen så lenge ER en prøvelse. Dere bor oppå hverandre, alle med hver sine behov, det kan gå veldig bra men det kan også gå skikkelig dritt.

Reise er det eneste du kan kjøpe som gjør deg rik

Å reise alene er det beste valget jeg har tatt for meg selv. Første gang – før du vet hva du begir deg ut på – kan det virke skummelt, men min opplevelse er at det tross alt ikke er så ille. Mediene glemmer å fortelle oss om hvor mange nydelige mennesker det finnes der ute, som bare vil ditt beste. Jeg har ikke tall på hvor mange som strakk ut en hjelpende hånd – uten å kreve noe tilbake.

Jeg møtte så mange venner for livet, sitter på minner jeg ikke har ord nok til å beskrive – og det skal sies at jeg av og til syns det er trist å ikke ha noen å mimre sammen med – som var der ute med meg, men savnet er ikke større enn at jeg ville gjort det – med glede. For de minnene jeg har ville kanskje ikke vært de samme, dersom jeg hadde valgt annerledes.

Alle bilder er gjengitt med tillatelse fra Marie Brudevold.

Tags:
0 delinger
I håp om å inspirere til et mer åpent og tolerant samfunn. Et samfunn hvor det er greit å vise følelsene sine. Et samfunn hvor det er greit å være annerledes, være åpen om det som er vanskelig, og et samfunn der det å være seg selv er mer enn greit nok.
Forrige artikkel

Når de voksne drikker foran barna [video]

Neste artikkel

Vindunderlige Wonder Woman

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *