sofa-ME-utslitt

Jeg ligger ikke på sofaen fordi det er digg

Heldige meg, som bare kan være hjemme og gjøre ingenting! Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har hørt den, og jeg blir like sjokkert hver gang. Tror folk at jeg er kronisk syk med ME for gøy?

Altså, jeg kan forstår hvor det kommer fra. Kanskje er de skikkelig skolelei eller ikke helt fornøyd med den jobben de har. Alt de vil ha er en ferie. Få litt fri til å gjøre de tingene de faktisk har lyst til. Skole og jobb = æsj. Sofaen = yey! Så når de hører at jeg ikke jobber eller studerer, så høres det jo ut som om jeg har akkurat det de drømmer om.

De glemmer en viktig del av sofa-livet mitt. At jeg har smerter hver dag. At jeg har dager hvor jeg ikke en gang orker å lese. At jeg de fleste netter sover dårlig, uansett hvor sliten jeg er. At jeg sjeldent kommer meg ut av leiligheten. At jeg har hatt denne ‘ferien’ i snart 8 år. At jeg er syk.

Hva skal du si til en kronisk syk?

Det kan være vanskelig å vite hva man og ikke kan si til en kronisk syk person, men å misunne dem er uten tvil en stor ‘no-no’. Just don’t. Ikke engang i tankene dine. Mest sannsynlig vet du veldig lite om livet til den personen. «Men de virker jo i så fin form når jeg ser de!» Så klart, du ser dem på en av de få gode dagene de har. Selv tar det meg flere dager rett ut på sofaen for å forberede meg hvis jeg skal ut og være sosial.

tinekatrine-seng

ME – den skjulte sykdommen

Husk, dere ser meg ikke når jeg ligger i senga full av smerter. Dere ser meg ikke de dagene jeg er så dårlig at jeg ikke klarer å gå lengre enn til kjøkkenet. Dere ser meg ikke de dagene jeg konstant gråter fordi det er en stor mulighet for at jeg aldri blir frisk. Dere ser ikke alle drømmene jeg har måtte gi slipp på.

Det verste med en kronisk sykdom som ME er at den er usynlig. Folk kan ikke se at jeg er syk, med mindre de lever med meg 24/7. Så det fører til en del teite kommentarer, som nok absolutt ikke er ment for å såre, men som stikker skikkelig dypt uansett. For det gjør ganske vondt å ikke bli trodd eller forstått.

Så mitt tips til deg, når du møter folk som ikke jobber eller studere: bare anta at det er en skikkelig god grunn til at de kun er hjemme. For jeg lover deg at det er det. Og hvis du føler du må si noe tilbake, men ikke helt vet hva, bare gå for noe som «uff, så kjipt for deg». Det er iallfall en mye bedre respons enn «Jaha? Hva feiler det deg?»

Alle bilder av Tine Katrine.

Tags:
0 delinger
Tine Katrine er 28 år, bor i Lørenskog og har diagnosen ME. Er litt for glad i å ha mange prosjekter på gang, og prøver å skrive om dem alle samme på blogg.tinekatrine.com.
Forrige artikkel

Når ensom blir tosom

Neste artikkel

SnapKollektivet er nominert til Jenteprisen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *