kvinnehelse-snapkollektivet

Kvinnehelse – på bekostning

Mange medisinske gjennombrudd har skjedd gjennom historien som redder menneskeliv hver eneste dag. Men visste du at noe av dette har gått på bekostning av enkelte kvinners liv og helse?

camille-kvinnehelse

Tekst: Camille Oneida Charles.

Fistula og slavekvinnene

Når kvinner blir gravide, går kroppen vår i en slags unntakstilstand. Et av fødselssykdommene en kvinne kan oppleve er fistula. Dette oppstår når det legges ekstremt press mot kvinnens bekken under fødselen. Presset fører til at det blir et hull (fistel) mellom vagina og anus. Kvinnen mister dermed kontrollen over urinering og avføring og kroppen blir utsatt for alvorlige infeksjoner. Fistula rammer opp til 100.000 kvinner i året og det er spesielt i steder med dårlig helsetilbud at kvinner ofte går ubehandlet over lengre tid.

Når en snakker om fistula, kan en ikke unngå å nevne amerikaneren J. Marion Sims. Sims regnes å være «gynekologiens far» og på 1800-tallet perfeksjonerte han det kirurgiske inngrepet som i dag reparerer fistula.

J. Marion Sims perfeksjonerte dette inngrepet ved å operere på svarte slavekvinner. I en tid hvor svarte menn, kvinner og barn levde som slave i utenkelige forholde og deres rettigheter som mennesker var ikke eksisterende, hadde ingen av disse kvinnene rett til å selv velge å si nei til disse eksperimentene. De eide ikke sin egen kropp, de var andres eiendom.

Sims opererte på disse kvinnene uten noen form for bedøvelse. Han forsvarte dette ved å påstå at svarte kvinner hadde en ekstremt høy smerteterskel. Dette var en av mange stereotypier og myter rundt den svarte kvinnekroppen. Lucy, hans første prosjekt, ble operert hele 13 ganger.

Henrietta og de udødelige cellene

Henrietta Lacks - SnapKollektivetHenriette Lacks var en afro-amerikansk kvinne som ble i 1953 diagnostisert med livmorhalskreft. Mens hun lå og kjempet for livet på et lokalt sykehus, tok legene to celleprøver fra livmoren hennes. Dette ble gjort uten at hun visste om det og uten hennes godkjennelse. Det viste seg at cellene hennes var udødelige og delte seg i rekordfart.

Døpt «HeLa», har hennes cellelinje bidratt enormt til medisinsk forskning. Med hennes udødelige celler, kunne man nå drive forskning utenfor menneskekroppen. HeLa gjorde poliovaksinen mulig. Sykdommer som kreft og AIDS har også blitt forsket på ved hjelp av HeLa cellene og de er blitt solgt til labriotorier over hele verden. Uten disse cellene er det mange vitale medisinske funn som vi i dag ville vært foruten.

Familien Lacks ble aldri fortalt Henriettas bidrag til medisinske studier og hennes identitet var lenge skjult under pusedonymet «Helen Lane.»

Den svarte kvinnekroppen

På min dag i runden #kvinnehelse valgte jeg å snakke om disse kvinners bidrag til fantastiske medisinske gjennombrudd for flere grunner. Det er utrolig å tenke på at på grunn av rasismen og sexismen disse kvinne kvinnene ble utsatt for, reddes det menneskeliv hver dag. Disse kvinnene ble forsket på, eksperimentert på og utsatt for overgrep – alt i medisinens navn. Som en WoC, deler jeg deres kropp og ikke minst deres historie.

Dette er historier som ikke blir fortalt og som må komme frem. Det er viktig å være klar over at undertrykkelsen av PoC – person of color – skjedde på alle arenaer og hadde mange stygge øyeblikk som vi i dag drar nytte av. Det er stereotypier og rasistiske holdninger og ideer som kostet disse kvinne livet og livskvaliteten – og disse lever i beste velgående i dag. Kanskje ikke i samme form, men uten tvili i samme ånd.

Husk disse kvinnene. Fortell deres historie. Det er det minste de fortjener.

Bilde av Joel Mwakasege.

 

Tags:
0 delinger
Camille, 29 år. Aspirerende skribent og blogger. Hun har en bachelor i pedagogikk og jobber som lærer i Osloskolen. Elsker musikk, Netflix og lange flyturer. Skriver på camilleoneida.blogg.no.
Forrige artikkel

Når motgang blir til undergang

Neste artikkel

Voldtekt: Min historie

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *