Livsfarlig miljøaktivisme - Luisa Fernanda del Mar- SnapKollektivet

Livsfarlig aktivisme

Tenk at du må se deg over skulderen hver gang du skal ut, du frykter for livet ditt både dag og natt, bare fordi du kjemper for noe du tror på.

Du tror på at vi må bevare kloden, ta vare på naturen og det naturen gir oss. Ikke bare fordi du er glad i naturen, men fordi du og ditt folk er avhengig av det. Vann, jord og skog. Rent vann for å slukke tørsten, jord for å dyrke mat og skog for å opprettholde dyre- og planteliv. Du vet at dette er forutsetninger for å leve, derfor er det så viktig for deg å kjempe mot når noen prøver å rasere eller røve disse naturressursene.

Du kjemper for deg og dine, for dere er dette livsgrunnlaget.

Den fryktløse lederen, Chico Mendes

Da jeg var konfirmant fikk jeg en god slant med penger og jeg kjøpte en hund til meg selv og familien. Vi hadde ønsket oss det lenge og valget falt på en Cocker Spaniel og den fikk navnet Chico. Du lurer kanskje på hva dette har med miljø å gjøre? Jeg kommer til det.

Chico Mendes - SnapKollektivetEn stund før vi fikk vår lille Chico, så jeg en film med foreldrene mine. En spillefilm som heter The Burning Season: The Chico Mendes Story, som her basert på en sann historie fra regnskogen i Brasil hvor folk tok opp kampen mot myndighetene og utbygger som ønsket å avskoge for å bygge vei.

Kampen ble ledet av fagforeningslederen, menneskerettighetsforkjemperen og miljøaktivisten Chico Mendes, som senere ble drept som resultat av sin motstandskamp. Da vi skulle finne navn til det nye kjæledyret vårt måtte det være noe som stod hjertet vårt nært, og det ble Chico, etter den fryktløse lederen.

En dødelig kamp

I noen deler av verden er det livsfarlig å være miljøaktivist, i fjor ble minst 200 miljøaktivister drept. Fram til juli hadde 98 blitt myrdet bare i år. Selv om Chico Mendes sin kamp foregikk på 80-tallet har det altså ikke blitt mindre risikabelt med årene.

De som er truet eller blir drept har til felles at de står i veien for myndighetene og for utenlandske selskaper som truer de naturlige ressursene. Verst er det i den delen av verden hvor jeg ble født, i Latin-Amerika blir aktivister drept hver dag. En rapport fra Amnesty International ved navnet «Vi beskytter jorda med blodet vårt», viste i fjor at Guatemala og Honduras er verdens farligste land å være miljøaktivister i.

En annen rapport utarbeidet av organisasjonen Global Witness kan også fortelle oss at anatallet drap på miljøaktivister aldri har vært høyere enn i 2016. Tallene fra rapporten viser at drapene er flere enn før, de skjer i flere land enn tidligere, det høyeste antallet drepte finner vi i Brasil og Colombia, 40 prosent av alle ofrene tilhører urfolksgrupper og politiet og soldater er mistenkte gjerningsmenn i minst 43 av 200 (registrerte) drap. Trolig er mørketallene store.

Kriminalisering av sosiale bevegelser

De som utfører drapene blir sjeldent siktet og dømt, til gjengjeld blir miljøvernerne kriminalisert. De sosiale bevegelsene som miljøbevegelsen blir omtalt som terrornettverk av myndighetene, aktivister blir fenglset og lovverk blir brukt mot dem.

Et eksempel fra Global Witness viser at lovgivere i Nord-Dakota (USA) hadde en seriøs diskusjon om å endre loven slik at at det skulle bli lovlig for bilister å kjøre over og drepe miljøaktivister som sperrer veiene i Standing Rock-protestene.

Internasjonale solidaritet

I vår harmløse kamp her i trygge Norge må vi ha i mente at sammenhengene er større. De som fører samme kamp som oss i andre deler av verden gjør det med livet som innsats, det vår plikt og oppgave å belyse deres sak og støtte dem i kampen. La deres innsats inspirere til å gjøre de små grepene i våre liv for en mer bærekraftig tilværelse, men ikke glemme det store bildet når plastforbruket er redusert og kjøttmiddagene er færre.

Jakeline Romero, Colombiansk urfolksleder, har viet livet sitt for miljøet og mot gruvedrift og ødeleggelser. Hun lever med drapstrusler, men nekter å underkaste seg.

«De truer deg for å få deg til å holde kjeft. Jeg kan ikke holde kjeft. Jeg kan ikke tie om alt som skjermed folket mitt. Vi kjemper for vår jord, for vårt vann, for våre liv», sier Romero, sitert i rapporten fra Global Witness.

Kilder: Global Witness, Amnesty, Radikal portal, Bistandsaktuelt.

Bilde av Theodore Moore.

Tags:
0 delinger
Luisa er 33 år, bor i Stavanger og er lidenskapelig opptatt av rettferdighet, skriving og kultur. Livet deler hun med sin lille familie. Hun skriver om kjærlighet og alt annet som måtte oppta henne på la-mar.no.
Forrige artikkel

5 bøker du bare må lese

Neste artikkel

Du er vel glad for å være i live?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *