fem bøker du må lese bok

5 bøker du bare må lese

Det nærmer seg jul, og når stria har lagt seg har du forhåpentligvis litt mer tid til å senke skuldrene og koble ut med en god bok. Her er (noen) av Maries favoritter:

Dypet - SnapKollektivetTom Kristiansen – Dypet

Helt siden jeg leste Pandora i fjor har Tom Kristiansen seilet inn som en av mine favorittforfattere. Dypet handler om sabotasje og storpolitikk, basert på en faktisk nestenulykke som rammet en norsk oljeplattform utenfor Stord på 80-tallet. Thrilleren tar for seg dykkernes livsfarlige kamp mot makteliten, politikernes frykt for lekkasje og sannhet og fiksjon blandes sammen til en bok du ikke vil legge fra deg før du vet hva som har skjedd.

En moderne familie - SnapKollektivetHelga Flatland – En moderne familie

Helga er også en av forfatterne jeg følger med argusøyne. Hun trollbandt meg med trilogien om bygda med de unge guttene som vervet seg til Afghanistan (Bli hvis du kan. Reis hvis du må, Alle vil hjem. Ingen vil tilbake, og Det finnes ingen helhet), og da hun i sommer kom ut med ny bok, kastet jeg meg over den òg. En moderne familie tar for seg nettopp det; en moderne familie, hvor foreldrene til tre voksne barn bestemmer seg for å skille seg etter førti års ekteskap. Skilsmissen rokker ved barnas livsgrunnlag, og påvirker dynamikken i familien. Boka forteller om tre ulike perspektiver på en helt ny hverdag. Boken er sponset av Aschehoug.

Submarino - SnapKollektivetJonas T. Bengtsson – Submarino

Submarino er best beskrevet med de ordene som står på omslaget, skrevet av Nina Kjeøy i Trønder-Avisa: RÅ, voldelig og tragisk. Og veldig godt. Den handler om to brødre og deres historier; den ene mørkere enn den andre. Brødrene sees bare de gangene det ikke er til å unngå, for eksempel når moren dør. De har hver sine liv – hvis det kan kalles det – fylt av dop og personlige kamper, med utspring i en felles oppvekst.

Ut å stjæle hester - SnapKollektivetPer Petterson – Ut og stjæle hester

Dette er en av de beste bøkene jeg har lest, og jeg kan også anbefale “Jeg nekter” skrevet av samme forfatter. Språket hans er sort på hvitt magi. Jeg gjentar Susan Farrington fra The Herald Carolina sine ord: ”Mens handlingen alternerer mellom fortid og nåtid, stjeler Ut og stjæle hesterumerkelig leserens hjerte. Panoramaet Per Petterson maler med sitt minimalistiske språk er uforglemmelig treffende og så vakkert at man mister pusten … Boka er et magnum opus av dimensjoner man først oppdager etter at siste side er lest.”

Alene sammen - SnapKollektivetAbraham Verghese – Alene sammen

Denne leste jeg på verdensreisa – og den forsvant FORT. Alene sammen handler om tvillingbrødrene Marion og Shiva som på dramatisk vis blir født på et misjonssykehus i Etiopia. Moren dør under fødselen, og faren forsvinner, så guttene vokser opp blant legene på sykehuset i Addis Abeba – mens Etiopia står på randen av revolusjon. Historien handler om brødrene og deres felles fascinasjon for politikk og medisin, og med tiden; den samme kvinnen, som skal bli det som skiller dem fra hverandre.

Da skal jula deres være sikra! Og kanskje julegaver og? God lesing!

Har du noen tips til gode bøker? Legg gjerne igjen en kommentar.

Bilde av Kate Williams.

Tags:
0 delinger
Marie er 26 år gammel, bor i Moss. Jobber som intern med sosiale medier for Gjensidige, og studerer medievitenskap. Skriver om hverdagsliv og reiser, oppturer og nedturer på supermarie.net.
Forrige artikkel

Vi er alle mennesker – et reisebrev fra Paraguay

Neste artikkel

Livsfarlig aktivisme

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *