Interseksjonalitet - Snapkollektivet

Interseksjonalitet: Et feministisk perspektiv

Interseksjonalitet har i de siste årene vært en stor del av den feministiske debatten i mange land, også i Norge. Kanskje du har hørt om det, men ikke helt hva det betyr? Dette er det du trenger å vite om interseksjonalitet – fra et feministisk perspektiv.

Interseksjonalitet handler om overlappende sosiale identiteter og deres tilhørende systematiske undertrykkelse. Det kan være kjønn, klasse, rase, etnisitet, religion, legning og funksjonsevne. Det er et analytisk verktøy som brukes for å analysere maktrelasjoner og belyse «maktforskjeller innad i eller på tvers av sosiale grupper.» (Det Store Norske Leksikon, 2016).

Begrepet interseksjonalitet ble utarbeidet av Kimberleé Crenshaw, en afro-amerikansk kvinne, på 80-tallet. Da Kimberleé studerte juss (hun er nå rettsprofessor, forresten #bradame), kom hun over en sak hvor en kvinne som jobbet i en fabrikk mistet jobben. Hun ville gå rettens vei for å bevise at hun ble sagt opp på rasistiske grunnlag.

Da hun ville ta det opp i retten, forsvarte hennes tidligere arbeidsplass oppsigelsen med at de fortsatt hadde svarte, mannlige ansatte. Da hun prøvde å si at hennes kjønn også var en avgjørende faktor, fikk hun beskjed om at det ikke holdt fordi fabrikken hadde jo kvinnelige (hvite) ansatte. Hun falt ikke i noen av kategoriene, fordi hun hadde tydelig blitt diskriminert på begge punkter samtidig.

Men hvorfor er dette så viktig for feminismen? Hvorfor skal du i det hele tatt ta hensyn til disse tingene? Er ikke vi alle bare kvinner?

Interseksjonalitet og feminisme

La oss dra Crenshaws eksempel inn i den feministiske debatten i dag: En hvit cis-kvinne vil oppleve kvinnediskriminering. Men en svart kvinne vil oppleve misogyni og rasisme – ofte samtidig. Begge av disse faktorene er en del hennes identitet og kan ikke skilles fra hverandre. Hennes kjønn og det å være en Person of Color (PoC) påvirker hvordan hun opplever undertrykkelse og diskriminering.

Interseksjonalitet - Bloggbar
Tegnestripe fra deathtodickens.com.

Det å belyse disse overlappende identitetene må til, fordi det feministiske narrativet representerer hovedsakelig hvite, middelklasse, cis-kjønnede kvinner. Dette bildet representerer overhodet ikke alle, og derfor vil ikke alle kunne føle seg inkludert. For en Woman of Color (WoC) er det ikke mulig å bli sett på om enten bare kvinne eller bare en PoC.

Feminismen trenger å ta hensyn til og kjempe de samme sakene. Da kan ingen ekskluderes. De kvinnene som treffer disse krysningene og overlappende identitetene – deres stemmer skal bli hørt og deres historier og opplevelser må frem.

Hvordan er en interseksjonell?

Interseksjonalitet brukes også i mange sammenhenger som et verb. Å «være interseksjonell» vil si å være inkluderende og forståelsesfull overfor for eksempel WoC og de utfordringene de har. Eller de med nedsatt funksjonsevne. Eller transkvinner og transmenn. Det er viktig å sette seg inn i deres opplevelser og være klar over den urettferdigheten de møter.

Det vanskeligste kan være å se sine egne fordeler å vite at det ikke er din feil at du har de. Er du en hvit kvinne som leser dette, må du være klar over at du har flere fordeler i samfunnet enn det jeg, som en WoC, har. Sånn er det, bare, og det er ikke din feil. Du må også tørre å ha de ubehagelige samtalene. Du må tørre å sitte i det og kjenne på det, før du kan finne løsninger og virkelig forstå din egen rolle i hvordan du møter andre utsatte grupper.

Tips:

Hvis du er hypp på å lære mer om dette og få med deg interseksjonelle perspektiver, anbefaler jeg å følge disse sidene på Facebook: The Root, Huffpost: Black Voices + Black Lives Matter.

Foto av Brian Fraser.

Tags:
0 delinger
Camille, 29 år. Aspirerende skribent og blogger. Hun har en bachelor i pedagogikk og jobber som lærer i Osloskolen. Elsker musikk, Netflix og lange flyturer. Skriver på camilleoneida.blogg.no.
Forrige artikkel

Alle andre, men ikke meg

Neste artikkel

Syk med god samvittighet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *