kvinne som holder #metoo-plakat

#metoo – la demningen briste!

Hashtaggen #metoo gikk viralt i oktober 2017 for å fordømme seksuell trakassering, i kjølvannet av seksuelle overgrep og trakassering utført av den amerikanske filmprodusenten Harvey Weinstein. Her er våre historier.

Sosialaktivist Tarana Burke skapte uttrykket «Me Too» på Myspace i 2006, som en del av en kampanje for å fremme «empowerment through empathy» blant fargede kvinner som har opplevd seksuelt misbruk, særlig innenfor underprivilegerte lokalsamfunn.

15. oktober 2017 oppfordret skuespillerinnen Alyssa Milano, på Twitter, til å spre uttrykket som en del av en bevissthetskampanje for å avsløre problemets omfang.

Siden har det rullet inn erfaringer og historier på Twitter og i media. Både i utlandet og her hjemme. Historiene er mange, og nedslående.

Inspirert av det store motet til alle som har kommet frem, før og nå, ville vi i SnapKollektivet også stå med rak rygg og si #metoo.

Her er noen av våre opplevelser:

«Menn spør hvor mye jeg koster og om jeg kan bli med dem hjem. De ruller ned vinduet og ser meg opp og ned, gjerne med et glis om munnen.»

«Da jeg var 20 ble jeg antastet av en kollega. En gift mann, og de andre kollegaene mine så det. Det var julebord og vi var ute på byen. Alle hadde drukket litt, men det var ingen invitasjon til å berøre kroppen min. Den første gangen hånden hans tok et fast grep om rompa mi ba jeg ham pent om å slutte og ikke gjøre det igjen. Den andre gangen fingrene berørte rompa mi tok jeg tak i dem, kastet hånden vekk, og ba ham pent igjen om å holde hendene sine for seg selv. Den tredje gangen begynte jeg å bli irritert, og truet med å slå hvis han ikke sluttet. «Nå er det nok! Neste gang slår jeg!» sa jeg. Den fjerde gangen ble den siste, for da han i en bedugget bevegelse forsøkte å føre hånden oppunder kjolen min, åpnet jeg håndflaten og klappet til ham i ansiktet. Resten av kollegaene mine, som sto rundt oss, kikket forferdet på meg. «Du trenger ikke ty til vold, Lisa. La ham bare ha det litt moro. Du burde heller ta det som et kompliment. Han synes du har fin rompe, og det kommer fra en gift mann.»

«Sjefen, på jobbtest, slapp mynter nedi toppen min (med v-hals) og spurte hvem av kollegene mine jeg skulle knulle den kvelden.»

«Eksen dyttet meg oppetter veggen, tok kvelertak, kastet meg i gulvet og sparket inn ribbeina mine – fordi eksen hans hadde hørt stemmen min i bakgrunnen da de snakket på telefonen. Samme mann slo meg nesten i svime fordi jeg på fest hadde tatt imot utfordring fra annen mann om å strikke han sokker.»

«Jeg var 23 og nyutdannet, i min første faste jobb. På en jobbfest løftet en eldre kollega opp blazeren min for å «se hvordan rompa mi så ut, siden gutta sto og snakket så mye om den».»

«Mann holdt meg fast og stappet tunga si inn i munnen min etter at jeg takket nei til en drink.»

«Revyfest. Jeg var 19 år, han var nærmere 40. Under middagen satt han og befølte meg på låret opp mot skrittet. Kona hans satt på andre siden av bordet.»

«Jeg ble med han jeg var forelsket i hjem og det eneste jeg husker er at jeg sovnet med klærne på. Da jeg våknet lå trusa mi på gulvet og mellom bena mine var det mye blod. Jeg var ikke jomfru lengre. «Takk for igår» fikk jeg på melding. Min første sexopplevelse og jeg husker den ikke.»

«Jeg har tatt meg selv i å sitte passiv og frivillig forsvarsløs mens medsoldater sier ting som
– Hva ville du valgt av hjemmebrent og fitte?
– Æ ville tatt hjemmebrent… Mye lettere å få tak i… (viktig å lese med Finnmarkdialekt her!)
– Haha, jeg ville tatt fitte. Hjemmebrent må du dra ut og kjøpe, fitta sitter jo rett der.

…og så pekte han i min retning.»

«Jeg var full. Satt i veikanten og spydde. Jeg ble plukket opp av det jeg trodde var en taxi. «Skal jeg kjøre deg hjem?» Jeg har ikke penger svarte jeg. «Det går bra» sa han. «Jeg ser du trenger å bli kjørt hjem». Jeg satte meg inn og idet han startet bilen tok han hendene sine under toppen min og befølte brystene mine. «Nei» sa jeg strengt. «Det er det minste du kan gjøre når jeg kjører deg hjem gratis». I panikk hoppet jeg ut av bilen, i fart.»

«Sovnet på nachspiel. Våknet av at han penetrerte meg. Jeg skrek og ropte nei. Da han var ferdig sa han «Dette var gøy».»

«I kø for å komme inn på konsert kjenner jeg at noen klyper meg i rumpa. Jeg snur meg i sinne og han sier «slapp av, jeg ville bare si hei».»

«Jeg var på konferanse med jobben. Vi var 10 personer, som etter konferansen var ute på middag og senere et utested. På slutten av kvelden kom det en melding fra sjefen til et stort byrå i bransjen, 60 år og gift, med forslag om at vi to skulle fortsette festen på hotellrommet hans. Meldingen kom helt ut av det blå, og fikk meg til å føle meg veldig, veldig liten.»

«I kø på Platekompaniet gikk en kunde, som nettopp hadde kjøpt seg noe, med hendene over brystet mitt som om det var et gjerde i utmarka han gikk forbi.»

«På en pub. På vei ned til do ble jeg møtt av to hender på brystene mine. «Hva faen?» sa jeg. «Du kan ikke forvente at vi menn ikke skal ta på de når du går med slik utringning».»

«På byen der vi alltid hang, hver eneste helg. Der hang også han, en eldre mann på rundt 40+, vi var rundt 20. Han var der alltid alene, stod alltid rundt dansegulvet og speidet, men han danset også, trengte seg inn blant jenter som stod i klynger og danset, forsøkte å nærme seg den som så fullest ut for å klå og gni seg inntil. Jeg hadde sett det så mange ganger, jeg hatet det, syns det var ekkelt, alt han fikk fra meg var krasse blikk, da snudde han seg som regel og gikk bort. Han var fersket. En gang ble han ekstra tøff uten at jeg vet hvorfor, han ålte seg inn blant venninnene mine og meg da vi danset, men det skulle ikke jeg finne meg i. Jeg skjøv han bort og sa «Kom deg bort!». Da ble han så sint at han presset meg opp etter veggen og slo meg i magen med knyttneven.»

Dette er bare en brøkdel av det vi i SnapKollektivet har opplevd. Vi står med alle, kvinner og menn, gutter og jenter, som opplever eller har opplevd seksuell trakassering og overgrep. Nok er nok.

Bilde av Mihai Surdu.

Tags:
0 delinger
I håp om å inspirere til et mer åpent og tolerant samfunn. Et samfunn hvor det er greit å vise følelsene sine. Et samfunn hvor det er greit å være annerledes, være åpen om det som er vanskelig, og et samfunn der det å være seg selv er mer enn greit nok.
Forrige artikkel

3 tips til søknadsskriving

Neste artikkel

Alle andre, men ikke meg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *