tinnitus kvinne i trapp

Å leve med tinnitus

Tenk deg en hverdag der det aldri blir stille. Der du konstant forfølges av en pipende undertone, dag og natt, som til tider kan ta over hele hodet. En lyd som aldri forsvinner. Høres det irriterende ut?

Dette er hverdagen for rundt 800.000 nordmenn, og et stadig økende antall får hørselsplager. Tinnitus og opplevelsen av sykdommen er svært individuelt. Noen kan høre susing, andre kan høre piping, noen plages ikke nevneverdig, men for andre kan det ta over hele livet.

Siden jeg fylte 16, har det aldri vært stille.

Jeg er en av de 800.000 nordmennene som har tinnitus. Så lenge jeg kan huske, har jeg hatt en konstant piping i ørene. Jeg vet ikke helt hva som er årsaken til sykdommen. Kanskje var det fordi jeg hørte på Tupac på full guffe rett på øret. Kanskje var det Eminem-konserten jeg var på da jeg var 14 år. Kanskje er det arvelig. Det er, for meg, vanskelig å peke på en konkret årsak til lydene. Ikke hjelper det heller, for gjort er gjort og lyden er der.

Pipingen klarer jeg innimellom å takle, mens i perioder med mye stress og dårlig søvn kan det bli utålelig. Da jeg slo hodet og fikk hjernerystelse, endret hele frekvensen seg fra en jevn piping til en dyp uling. Du kan tro jeg ble stressa. Skal det være sånn for alltid, liksom?

«Bare hør på klassisk musikk, så blir du kvitt tinnitusen din».

En gang gikk jeg til legen. Jeg hadde hørt at det fantes hjelpemidler for å takle det, som for eksempel en pute med lyder for å hjelpe deg gjennom natta. Jeg hadde også hørt at det kunne være en god idé å skylle ørene, at ørevoks kunne være årsaken til pipingen. En øreskyll og en henvisning senere, og pipingen var mer akutt enn aldri før.

Da jeg kom til en øre-nese-hals-spesialist, ble jeg hastet gjennom en hørselsundersøkelse. Siden fikk jeg konsultasjon. «Du har god hørsel» sa han. «Bare hør på klassisk musikk på øret hver dag, gjennom hodetelefoner, på samme frekvens som tinnitusen så går det bort». Et kvarter tok det, men lydene er fortsatt der, fire år senere. Tenk, Bach og Beethoven hjalp ikke. Hvem skulle trodd?

Det er uhyre frustrerende å ikke få hjelp. Selv forskere vet ikke godt nok hvordan de kan kurere tinnitus. Ingen har en god løsning, men mengden alternative forslag der ute er enorm. Du kan nesten søke deg i hjel, og tipsene varierer fra tenning av lys i øret til YouTube-videoer og ja, klassisk musikk. Derfor valgte jeg heller å prøve å leve med det, i stedet for å bli frisk. For frisk, det kan jeg nok aldri bli.

Hvordan skal du egentlig leve med tinnitus?

Dette er, som hørselsplagene selv, svært individuelt. For meg har det hjulpet med rolig, lav musikk i soverommet på natta, siden nettene ofte er verst. Jo stillere det er rundt meg, jo mer hører jeg pipingen. Derfor liker jeg å oppholde meg steder der det er bakgrunnslyd, og jeg velger gode hodetelefoner når jeg selv skal høre på musikk på vei til jobb. Ellers prøver jeg rett og slett å ikke tenke på det. Jo mer jeg tenker på det, jo mer hører jeg lydene, og jo mer stressa blir jeg. Og stress, det er dumt det. Stress kan ofte forverre tinnitus, så jeg prøver å ikke bli stressa heller. Og sove godt. Trene. Glemme det hele.

Det kan føles ganske håpløst i lengden. Men jeg fortsetter å prøve.

Hørselshemmedes Landsforbund har listet opp en rekke gode mestringsteknikker for personer rammet av tinnitus. Et godt sted å starte er å ta kontakt med fastlegen din og be om en henvisning til videre utredning dersom du har tinnitus og plages av det i hverdagen.

Bilde av Elisabetta Foco.

Tags:
0 delinger
Thea er 31 år, bor på Grünerløkka i Oslo og utdannet siviløkonom. Drømmer å bli forfatter når hun blir stor og prøver å realisere denne drømmen på lifeofoslo.com.
Forrige artikkel

5 ting å gjøre i Oslo denne våren

Neste artikkel

3 tips til søknadsskriving

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *