kjærlighetsfilmer

Mine topp 5 (klissete) kjærlighetsfilmer

Frem med isboksen, snørrpapiret og ei svær pute til å holde rundt for trøst – her er topp 5 kjærlighetsfilmer for deg som er en ”sucker” for kjærleik på TV.

Visste du at det finnes et ord for vakre, tilsynelatende perfekte møter mellom to mennesker, som rett og slett er som skapt for hverandre? Det kalles for en ”meet cute”, og defineres som «den første scenen i en film hvor to karakterer, som blir et par, møter hverandre for første gang”.

Et av mine personlige favoritt-”meet cutes” er da Jack (Leonardo DiCaprio) ser Rose (Kate Winslet) for aller første gang, i Titanic (1997). Selv om jeg personlig (tolk det som du vil, ettersom jeg har sett Titanic mer enn 60 ganger) ikke er noe særlig ”fan” av kjærlighetsfilmer, er det likevel blitt noen favoritter opp gjennom årene. I dette blogginnlegget har jeg listet opp mine topp fem, rangert etter IMDb-score.

#1: The Notebook (2004)

7,9 IMDb

Visste du at … under innspillingen av filmen hadde Gosling på seg brune kontaktlinser? Dette fordi James Garner (som spilte den eldre Noah) har brune øyne, mens Gosling opprinnelig har blå.

The Notebook, eller ”Dagboken” som filmen heter på norsk, er en romantisk dramafilm om stormende forelskelse, lengsel, sorg og kjærlighet som aldri vil dø. Akkurat passe grinemateriale for hver som helst.

Filmen portretterer to unge mennesker på 1940-tallet som møtes på skikkelig ”meet cute”- vis (slapp av, skal ikke spoile mer enn det). Han (Ryan Gosling), med røtter i en fri og uformell musikerfamilie. Hun (Rachel McAdams), med et mer konservativt og velstående utgangspunkt. Så langt en klassisk Romeo og Julie-setting, for det stopper ikke Noah og Allie i å tilbringe en uforglemmelig sommer sammen. Filmen fortelles i tilbakeblikk gjennom en dagbok, og det er gjennom denne vi får vite hvordan det gikk med paret.

via GIPHY

Filmen er regissert av Nick Cassavetes, og har Ryan Gosling, Rachel McAdams, James Garner og Gena Rowlands i hovedrollene. Filmen er basert på romanen med samme navn av Nicholas Sparks.

#2: Titanic (1997)

7,8 IMDb

Visste du at … Titanic (1997) lenge var verdens dyreste film, med et budsjett på 200 millioner dollar?

Året er 1912, i Southampton, England. Rose (Kate Winslet) og Jack (Leonardo DiCaprio) går om bord i det skjebnesvangre skipet Titanic med fullstendig forskjellig bagasje. Hun (Kate Winslet), er mot sin vilje på godt på vei inn i sin nye tilværelse som ”pyntedukke” og forlovet med en velstående mann hun ikke kjenner noe særlig. Han (DiCaprio), vant billetten til ”drømmenes land” i en heldig hånd poker. Fattig, fri og frank. Både reisen og kjærligheten blir skjebnesvanger, men sjelden har den vel vært mer dramatisk. Dette er en av de filmene jeg har grått desidert mest til, og er en av mine personlige favoritter på hylla over ”guilty pleasures”.

via GIPHY

Filmen ble utgitt på nytt i 3D i april 2012 i forbindelse med 100 års-markeringen av skipsforliset. Totalomsetningen for begge utgivelsene ligger på 2,18 milliarder dollar. Det amerikanske filminstituttet (AFI) har kåret Titanic til tidenes 83. beste spillefilm fra USA, tidenes 37. beste kjærlighetsfilm fra USA og tidenes 25. beste spenningsfilm fra USA.

#3: The fault in our stars (2014)

7,8 IMDb

Visste du at … den norske oversettelsen til filmtittelen er “Faen ta skjebnen”?

Tenåringsjenta Hazel (Shailene Woodley) har nettopp fått diagnosen kreft, og går motvillig på støttegruppemøter med andre kreftsyke. Der møter hun Gus (Ansel Elgort), og de finner en felles lidenskap i skarp humor, forakt for det konvensjonelle, og en bok med kreftrelatert innhold, skrevet av Peter Van Houten (Willem Dafoe).

De bestemmer seg for å reise til Amsterdam for å spørre forfatteren hva som skjer etter at boka slutter brått, midt i en setning. Men, det å kunne reise på en slik tur er ingen selvfølgelighet når tiden en er tildelt på jorda sakte men sikkert renner ut.

via GIPHY

#4: Brokeback Mountain (2005)

7,7 IMDb

Visste du at … på grunn av sin, for enkelte, provoserende handling, har filmen blitt møtt med fordømmelse og negative reaksjoner? Dette var særlig i den katolske kirke og konservative organisasjoner bla. fordi den inneholder en sex-scene mellom hovedpersonene.

Sommeren 1963 er året Ennis del Mar (Heath Ledger), og Jack Twist (Jake Gyllenhaal), leter etter jobb. De ender opp som et tospann på Brokeback Mountain. Omrisset av et vennskap blir synlig mellom ordknappe og innesluttede Ennis, og en litt mer åpen og taletrengte Jack.

Noen ganger snakker de om barndommen, andre ganger om fremtiden. Ofte holder de inne med ordene, for de skjønner hverandre likevel. Vennskapet blir til et forhold, og når sommeren er over må de reise fra Brokeback. Begge gifter seg på hver sin kant, men savnet etter hverandre blir for sterkt.

via GIPHY

Regissør Ang Lee skildrer forholdet mellom cowboyene på en gripende måte, og hovedrolleinnehaverne fortjener virkelig Oscar-nominasjonene de fikk. Dette er, etter min mening, en av Heath Ledgers beste roller i den korte tiden han levde.

#5: Love actually (2003)

7,6 IMDb

Visste du at … ordet «actually» blir sagt 22 ganger i filmen av forskjellige personer?

via GIPHY

Love Actually er filmen om mange former for kjærlighet. Vi har statsministeren som faller hodestups for en av sine ansatte. En forfatter som flykter for å lege hjertet sitt. En godt gift kvinne som frykter at mannen er i ferd med å gå fra henne. En nygift kvinne som feiltolker signaler fra mannens venn. En kontorsjef som forsøker å gjøre noe med avstandsforelskelsen på kontoret, og en skolegutt som finner sin aller første kjærlighet.

Så kommer kjærligheten og stikker kjepper i hjulene for dem alle, men kan den seire likevel? «Love Actually» er ikke bare en klassiker i julen her til lands, men også en søt-romantisk komedie.

Der. Dette var tipsene til klissete kjærlighetsfilmer fra en som egentlig ikke er så glad i de. Hvilke kjærlighetsfilmer er på din topp 5-liste?

Bilde av Tanja Heffner.

Tags:
0 delinger
Lisa er 25 år og bor i Harstad. Hun har en bachelor i reklame, og jobber som tekstforfatter og med sosiale medier. Lisa skriver mest bokanmeldelser og om livet som ”søring” og nyklekket feminist på skrivelisa.no.
Forrige artikkel

Å satse

Neste artikkel

Hva jeg har lært av å reise alene (så langt, i alle fall)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *