childish-gambino-thisisamerica

Childish Gambino med knallsterk musikkvideo

Æmægæd for et mesterverk! Klipp fra musikkvideoen til Donald Glover aka. Childish Gambino sin låt “This is America” har florert på sosiale medier de siste dagene, og hver gang den har dukket opp på min feed på Instagram har jeg liksom bare stoppet opp, uansett hvor mye jeg har vært i zombie-skrolle-modus.

Denne teksten er skrevet av Namra Saleem. Foto: Kristian Davik Larssen. 

Den er estetisk tiltrekkende og det er noe vakkert med kontrasten mellom selve låta, alt kaoset som skjer i bakgrunnen og Glovers dans (ikke minst ansiktsuttrykk). For ikke å nevne sterke øyeblikk hvor jeg får frysninger gjennom hele kroppen. Jeg har ikke lyst å avsløre hvilke øyeblikk, i tilfelle du ikke har sett videoen. Før du fortsetter å lese: SJEKK DEN UT! (TW: Grafisk våpenvold).

Musikkvideoen er regissert av Hiro Murai og er surrealistisk og vekker alle mulige rare følelser inni meg. Den er filma i et stort og lyst lager, og selv om det er Glover som trekker mest av oppmerksomheten er det verdt å følge med på hva som skjer i bakgrunnen. Jeg måtte se musikkvideoen flere ganger.

Rasisme, politivold og våpendebatt

Jeg elsker det når artister tør å være politiske, særlig når det er viktige temaer som tas opp! ”This is America” handler om, eller det er hvert fall min og fleres tolkning, våpenrelatert vold i USA. Jeg har ikke fått med meg hele debatten om våpen, men har fått med meg nok til å vite at det er fakka. Jeg har fått med meg sterke Emma González som overlevde massakren i Florida, som utfordra Donald Trump og krevde endring i våpenlovene. Jeg har også fått med meg forslaget til Trump om å gi våpen til lærere som en løsning på skoleskytingene.

Videoen til Glover ser ikke bare ut til å være en kommentar til debatten om våpen (som ikke bare handler om skoleskytinger, men også om skytinger av politiet). Det finnes mange ”teorier” og folk mener den også handler om politivold, SoMe-vaner og hva folks oppmerksomhet virkelig fanges av i USA. Buzzfeed lister opp alle teoriene som florerer om videoen – og det er mange.

Et viktig innlegg i samfunnsdebatten

En kompis av meg sa: ”Jeg skjønner ikke hva alle snakker om, handler ”This is America” om sååå mye liksom?”. Og helt ærlig, jeg vet jo ikke hva tanken bak er, men føler det er sånn det er med kunst. Den er full av symbolikk og kan tolkes på flere måter og det er også meninga at man skal kunne gjøre det.

Uansett så kjenner jeg bare at den treffer hjertet mitt, den treffer hodet mitt, og den er faen så viktig.

Bilde: Skjermdump fra YouTube.

Tags:
0 delinger
Namra Saleem er skribent, medieviter og spiller i bandet FLTY BRGR GRL. Hun elsker sukkerspinn, palmetrær og riot grrrls og klarer ikke å holde kjeft om urettferdighet. Namra finnes på Twitter og Instagram som @thenam.
Forrige artikkel

Superglad for å være med i gjengen!

Neste artikkel

Å satse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *