snapkollektivet-appell

8.mars – Vi fortsetter å kjempe!

I går holdt vår egne Luisa appell i Sandnes i forbindelse med kvinnedagen. Les videre for hele appellen!

Gratulerer med dagen alle sammen, og særlig alle dere medsøstre. Først må jeg takke for at jeg får holde appell her i kveld, på denne flotte feiringen av Kvinnedagen.

Og selv om vi feirer våre seiere i dag, så fortsetter 8.mars å være en internasjonal kampdag. Vi har fortsatt mange kamper igjen å kjempe her hjemme og globalt, og dessverre har vi kamper som vi må kjempe igjen og igjen.

På programmet står det at jeg skal holde ungdomsappellen, og det er jo veldig smigrende for en 33 åring. Men det er virkelig en ære, fordi selv om jeg ikke kan prate på vegne av ungdommen, kan jeg prate med dem og til dem, og jeg kan lære av dem på samme måte som jeg håper de kan av meg.

For det privilegiet har jeg gjennom prosjektet jeg er en del av, nemlig SnapKollektivet som jeg er her på vegne av i dag. Vi er en gjeng med unge kvinner, vi er lærere, forfattere, journalister, påvirkere og studenter, vi er aktivister og vi brenner for rettferdighet, åpenhet og toleranse.

For snart tre år siden startet vi en felles Snapchat-konto hvor vi deler av livets nyanser og vi tar opp temaer som er viktige for unge i Norge i dag. Vi ville nå unge voksne i 20 og 30-årene som oss selv. Men vi så fort at vi tiltrakk oss følgere helt ned i 13 årsalderen. Og i hovedsak jenter.

Engasjerte jenter, undrende jenter, sterke jenter, usikre jenter, forvirra jenter, glade jenter, triste jenter, kritiske jenter og modige jenter. Vi har alle vært disse jentene selv. Spørsmålet vårt ble hva vil vi gi alle disse jentene? Hvem vil vi være for dem? Det opplevdes som et stort ansvar å prate med og til de unge jentene.

Og svaret ble at vi vil vise alle jentene og kvinnene at selv om vi er ulike så står vi sammen, at vi kan vise glede i livet, samtidig som vi kan være rasende på uretten vi blir utsatt for og uretten rundt oss. At vår sårbarhet og våre erfaringer er lærdom og styrke. At rettighetene vi har i dag har ikke kommet gratis, og må ikke bli tatt for gitt. At det finnes makter som tjener på å holde oss nede, og at våre kropper stadig angripes. Vi må kjempe.

Og kanskje viktigst av alt, vi ønsket at de skulle oppleve at vi tok dem på alvor.

I disse dager har vi lært av unge jenter at den massive #metoo-bevegelsen som vært på alles lepper, på våre paroler og i våre debatter ikke har nådd skolene våre. Jenter blir fortsatt trakassert på skolen, de har prøvd å si ifra og det er vi voksne som ikke har tatt dem på alvor. Voksne bortforklarer det med den samme gamle regla som jeg fikk selv for tjue år siden «Gutter er sånn» «Det er flørting». Nei, det er ikke det!

Hadde den samme trakasseringen skjedd på lærerrommet, hadde det aldri blitt bagatellisert på denne måten. Hva lærer vi våre unge da? At kampene de står i selv ikke er viktige. Dette skal jenter ikke finne seg i!

Og vi voksne skal ta vårt ansvar og vise dem at vi ser, lytter, bryr oss og handler. Og slik legger vi også et grunnlag for hvilke holdninger fremtidens voksne har.

Unge jenter er sterke, unge jenter kommer til å fortsette å kjempe, og vi voksne må se dem og anerkjenne deres kamper.

Fortsatt gratulerer med kvinnedagen!
Tags:
0 delinger
Luisa er 33 år, bor i Stavanger og er lidenskapelig opptatt av rettferdighet, skriving og kultur. Livet deler hun med sin lille familie. Hun skriver om kjærlighet og alt annet som måtte oppta henne på la-mar.no.
Forrige artikkel

Ting skjer i SnapKollektivet!

Neste artikkel

Ti tips til å overleve som singel – på vinteren!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *